Installaties
Installatie Loden landschap 1 Installatie Loden landschap 2 Installatie Loden landschap 3
Installatie Loden landschap 4 Installatie Loden landschap 5 Installatie Loden landschap 6
     

 

Loden landschap

Loden Landschap, Installatie -  lood, keramische objecten, foto, projectie (opstelling in Pictura, Dordrecht 2008)

'Loden Landschap' vindt zijn oorsprong in 2002, in de tijd dat ik werkte in het gebied van de Katharen, in de buurt van Montségur (Frankrijk).
Dit gebied en zijn geschiedenis beïnvloedde mijn werk. De Katharen, leden van een onderdrukte Christelijke sekte, woonden in Languedoc. In 1244 werden de laatste overlevenden van deze sekte beschuldigd van ketterij en op de brandstapel gezet.

De overeenkomst van dit historisch feit met de actualiteit trof mij.
Het mag duidelijk zijn dat de mens in technisch en wetenschappelijk opzicht grote vooruitgang heeft geboekt, in emotioneel opzicht heeft hij nauwelijks een evolutie doorgemaakt.

'Loden Landschap' gaat over de discrepantie tussen enerzijds onze dagelijkse omgeving en anderzijds wat ons via de media in woord en beeld bereikt uit vele delen van de wereld. Deze persfoto's van verwoeste steden zijn het uitgangspunt voor de objecten; de vernietiging bevroren als esthetisch moment.

De opbouw van dit werk heeft in de loop der jaren vorm gekregen. De eerste reeks 'Versplintering' werd gevolgd door 'Target' en 'After the Troubles'. Deze series zijn gezamenlijk de aanleiding voor de installatie Loden Landschap.