Opdrachten
Kamerscherm 1 Kamerscherm 2 Hugo de Grootplein
La Stratégie de la rupture Grafsteen 1 Urn
Keramische wand Keramische wand az Multiple
Object 2005 Wandobject 2009 1 Wandobject 2009 2
Grafsteen 2 Tuinhuisje 1 Tuinhuisje 2
Tuinhuisje 3 Tuinhuisje 4 Tuinhuisje 5
Tuinhuisje 6 Tuinhuisje 7  

 

Kamerscherm

Kamerscherm, 135 x142 x 36 cm, 1992

‘Meerzicht’ is één van de zeventien tijdelijke huizen die werden gebouwd in het kader van de architectuurprijsvraag Tijdelijk wonen in Almere.
De creatieve toepassing van materialen en het gebruik van alternatieve energiebronnen zoals zonne-, wind- en waterenergie waren enkele van de criteria bij het ontwerpen.
In ‘Meerzicht’ wordt gebruik gemaakt van actieve en passieve zonne-energie. In verband met het tijdelijke karakter is de massa van de woning licht gehouden wat het comfort nadelig beïnvloed en er niet optimaal geprofiteerd kan worden van passieve zonne-energie ten behoeve van de verwarming. Een scherm met een warmte-accumulerend vermogen dat achter de glazen westgevel zou worden opgesteld kan daarin een belangrijke verbetering betekenen.
In februari 1993 kreeg Trudy Kunkeler van Bart Jan van den Brink, ontwerper en bewoner van ‘Meerzicht’ de opdracht om een dergelijk scherm te maken. In 1992 maakte Kunkeler al een kamerscherm in keramiek (zie boven) voor Jan Wagenaar - samen met Hans Weysenfeld ontwerper van de paalwoning ‘Boven de zeespiegel’, één van de andere in hetzelfde project gerealiseerde woningen - en in 2002 vervaardigde zij een kamerscherm voor een particuliere opdrachtgever in Andorra.